RSS

Πανηγυρικὴ Ἀρχιερατικὴ Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἐπὶ τῇ μνήμῃ τῆς Ὁσίας ημών Ματρώνης τῆς Ρωσίδος τῆς ἀομμάτου καὶ θαυματουργοῦ

30 Απρ.
Αγία Ματρώνα η αόματος και θαυματουργή

Αγία Ματρώνα η αόματος και θαυματουργή

Την Κυριακή 1η προς Δευτέρα 2α Μαϊου 2011 θα τελεσθεί στο Ιερό Μετόχιο Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά Νέας Πεντέλης,της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, Πανηγυρική Αρχιερατική Ιερά Αγρυπνία στην μνήμη της Οσίας μητρός ημών Ματρώνης της Ρωσίδος της αομμάτου και θαυματουργού, τῆς ὁποίας Ἱερὰ Εἰκὼν καὶ Τίμιον Λείψανον φυλάσσονται εἰς τὴν Μονήν καὶ θὰ τεθοῦν εἰς προσκύνησιν ὑπὸ τῶν πιστῶν.

Ωρα έναρξης Αγρυπνίας 6:00 μ.μ.
Λήξις περι την 1:00 π.μ.

Το πρωϊ της Δευτέρας 2α Μαϊου 2011 δεν θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.

Τὸ Ἱερὸν Μετόχιον μας εὑρίσκεται στην περιοχή Κοκκιναρά, μεταξὺ Νέας Πεντέλης καὶ Πολιτείας στὸν δρόμο ποὺ ὁδηγεῖ εἰς τὰ ραντάρ τῆς κορυφῆς τῆς Πεντέλης.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210-6826814.

Ηχος πλ α’ Τον συνάναρχον λόγον
Αδιάσειστον στύλον Ρωσίας όγδοον,
την στερουμένην ομμάτων εκ γενετής ευλαβώς
ανυμνήσωμεν Ματρώναν την αοίδοιμον,
ως σκεύος θείων δωρεών
και αγάπης ακραιφνούς προς πάντας εμπεριστάτους
βοώντες σκέδασον ζόφον παθών ημων σης χάριτος.

Η Αγία Ματρώνα γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1881, στο χωριό Σέμπινο της Ρωσίας από γονείς χωρικούς φτωχούς μα πολύ ευλαβείς. Ήταν το τέταρτο παιδί τους και από θαυματουργική επέμβαση οι γονείς της την κράτησαν και δεν την έδωσαν σε ορφανοτροφείο όταν αυτή γεννήθηκε.
Βαπτίστηκε Ματρώνα προς τιμήν τής Οσίας Ματρώνας τής εν Κωνσταντινουπόλει και η αγία, η οποία σημειωτέων γεννήθηκε αόμματη (χωρίς δηλαδή οφθαλμούς, με κενές τις κόγχες) έδειξε από νωρίς την θεία της εκλογή. Αγωνιζόταν από μικρή στην προσευχή και γρήγορα φάνηκε και το διορατικό-προορατικό αλλά και το θεραπευτικό της χάρισμα. Γνώριζε αμαρτίες, σκέψεις, και πράξεις των ανθρώπων. Ένοιωθε και προγνώριζε συμφορές και καταστροφές, με τις ευχές της δε, θεράπευε πλήθος αρρώστων που συνέρρεαν όχι μόνο από το χωριό της αλλά και από την ευρύτερη περιοχή.

Στην εφηβική της ηλικία πήγε σε αρκετά προσκυνήματα συχνά συνοδευόμενη από την κόρη ενός πλούσιου ευγενούς της περιοχής. Λέγεται ότι σε μία επίσκεψή της στην Κροστάνδη, στον ναό όπου λειτουργούσε ο Άγιος Ιωάννης, εκείνος μετά από την Θεία Λειτουργία παρεκάλεσε τον κόσμο να παραμερίσει για να περάσει η δεκατετράχρονη τότε Ματρώνα λέγοντας: «Έλα Ματρώνουσκα, έλα σε μένα. Ιδού έρχεται η αντικαταστάτριά μου, ο όγδοος στύλος της Ρωσίας!» προμηνύοντας την αποστολή της Αγίας για την εκκλησία και τον πολυπαθή Ρωσικό λαό. Λίγα χρόνια αργότερα η Αγία καθηλώθηκε εξαιτίας μόνιμης παράλυσης στα πόδια. Παρέμεινε έτσι καθιστή έως το τέλος της οσιακής ζωής της.

Με την κομμουνιστική επανάσταση, το 1925, μετακόμισε στη Μόσχα όπου και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, περιπλανώμενη από σπίτι σε σπίτι, κατατρεγμένη, βοηθώντας πλήθη βασανισμένων ψυχών, με ψυχικές μα και σωματικές ασθένειες, τους οποίους έσωσε με την προσευχή και καθοδήγησε στη σωτηρία. Όπου και αν πήγαινε, σε όποιο σπίτι και αν φιλοξενούνταν έφερνε την ειρήνη και την ηρεμία στις ψυχές, άλλοτε χαριτολογούσε με τους ανθρώπους και άλλοτε τους έλεγχε με δριμύτητα, και τους νουθετούσε. Ήταν επιεικής, θερμή και ευσπλαχνική, δεν έκανε κηρύγματα και διδασκαλίες μα ήταν ολιγόλογη, λακωνική. Δίδασκε τον κόσμο να αποφεύγει την κατάκριση και να εμπιστεύεται το θέλημα του Θεού. Να κάνουν θερμή προσευχή και συχνά τον σταυρό τους θωρακίζοντας έτσι τον εαυτό τους. Συνιστούσε συχνή μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων και αγάπη στους ασθενείς και ηλικιωμένους.

Η Αγία δίδασκε όχι με τα λόγια αλλά με τον βίο της. Η αρετή της συνίστατο στην μεγάλη της υπομονή και καρτερία, και την απόλυτη αγάπη της και εμπιστοσύνη στο Θεό.

Αυτή ήταν η Αγία Ματρώνα η αόμματος. Τρεις ημέρες πριν την κοίμησή της ο Κύριος της απεκάλυψε την τελείωσή της ώστε εκείνη να προετοιμαστεί. Προείπε και τα εξής:
«Όταν πεθάνω, στον τάφο μου θα έρχονται λίγοι, μόνο οι οικείοι μου, και όταν θα πεθάνουν και εκείνοι θα ερημώσει ο τάφος μου, σπάνια θα έρχεται κανείς. Μα μετά από χρόνια ο κόσμος θα με γνωρίσει και θα έρχονται σαν κοπάδια για να βοηθηθούν. Και εγώ θα τους ακούω και όλους θα τους βοηθώ.»
Είπε ακόμη: «όλους που ζητάνε βοήθεια από μένα θα τους συναντώ μετά τον θάνατό τους».

Κοιμήθηκε στις 2 Μαΐου 1952 και έκτοτε χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους από όλο τον κόσμο έχει η Αγία βοηθήσει, και πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παρρησία της στον Κύριο.

Στις 8 Μαρτίου 1998 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων της που μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης στη Μόσχα, όπου χιλιάδες προσκυνητές περιμένουν υπομονετικά καθημερινά για να τα προσκυνήσουν.

Η μνήμη της τιμάται στις 2 Μαΐου.

Advertisements
 
2 Σχόλια

Posted by στο 30 Απριλίου 2011 in ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ

 

2 responses to “Πανηγυρικὴ Ἀρχιερατικὴ Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἐπὶ τῇ μνήμῃ τῆς Ὁσίας ημών Ματρώνης τῆς Ρωσίδος τῆς ἀομμάτου καὶ θαυματουργοῦ

  1. Dimitris

    2 Μαΐου 2011 at 8:27 ΜΜ

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!
    Πολύς κόσμος συνέρεε απο νωρίς εχθές στο Ιερό Μετόχιο Αγιος Παντελεήμων Κοκκιναρά Νέας Πεντέλης, της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη για να τιμήσει την μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Ματρώνης της αομμάτου Ρωσίδος και θαυματουργού! Να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της και τεμάχιο του ιερού λειψάνου της που εκτείθεται στην Μονή πρός προσκύνηση καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Πιστοί απο διάφορα σημεία της Ελλάδος, τόσο Έλληνες όσο και ξένοι προσκυνητές απο την Ρωσία,Ουκρανία, Γεωργία, Ρουμανία, Σερβία. Άνθρωποι που γνώρισαν την Αγία Ματρώνα και την Χάρη του Θεού μεσα απο την προσωπική τους ζωή. Πιστές Ορθόδοξες ψυχές που πήγαν στο Ιερό Μετόχιο για να ευχαριστήσουν, ο καθένας τους με τον τρόπο του, τον όγδο στύλο της Ρωσίας, προσφέροντάς της λίγα λουλούδια. Ακριβώς, όπως η ίδια η Οσία το ζήτησε, λίγο πριν την οσιακή κοίμησή της! Άς έχουμε όλοι την ευλογία της, και ας δοξάζουμε τον Κύριό μας Ιησού Χριστό για αυτό τον ανεκτίμητο θησαυρό που υποσχεται να πρεσβεύει για μας στον Κύριό μας, και μετά την κοίμησή μας! ΑΜΗΝ!

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: